VULKANIZERSKE STORITVE

Nudimo vam kvalitetne vulkanizerske storitve ter montažo vseh vrst pnevmatik za osebna in gospodarska vozila. Svetovali vam bomo o najbolj racionalni izbiri pnevmatik in platišč, ki ji lahko pri nas tudi kupite. Pozabite na težavno in umazano prevažanje pnevmatik do servisa in nazaj – shranite vaše pnevmatike v našem skladišču in se oglasite samo na sezonski menjavi!

 

Razlaga oznake EU za pnevmatike

Od novembra 2012 bodo vse nove pnevmatike opremljene z nalepko z oznako EU za pnevmatike. Nova oznaka EU za pnevmatike zagotavlja podatke o pnevmatiki, pomembne z varnostnega in okoljskega vidika. Oznaka EU za pnevmatike, podobno kot energijska nalepka na gospodinjskih aparatih, omogoča lažjo primerjavo pnevmatik glede na oprijem v mokrem, izkoristek goriva in glasnost.

 

Izkoristek goriva in kotalni upor

Z nakupom pnevmatik, ki omogočajo boljši izkoristek goriva, boste znižali stroške uporabe vozila in zmanjšali svoj vpliv na okolje. Ker vaše vozilo porabi do ene petine goriva zaradi pnevmatik, je uvrstitev v višji razred lahko zelo pomembna.

Kako je izkoristek goriva označen?

Za označevanje izkoristka goriva se uporablja barvna lestvica razredov od A do G.
A (zelena) = najboljši izkoristek goriva
G (rdeča) = najslabši izkoristek goriva
Razred D se pri osebnih vozilih ne uporablja.

Pomen razredov

Razlika med razredom A in G lahko pomeni tudi do 7,5 % manjšo porabo goriva. V praksi to pomeni, da vam pnevmatike razreda A v primerjavi s pnevmatikami razreda G na 1000 kilometrov lahko prihranijo več kot 6 litrov goriva.*
Pri povprečni ceni bencina 1,50 EUR za liter to pomeni v življenjski dobi pnevmatik več kot 300 EUR prihranka.*
Ne pozabite, da boste ob tem zmanjšali tudi svoj vpliv na okolje!

 

Oprijem na mokri podlagi

Oprijem na mokri podlagi je za pnevmatiko pomembno merilo varnosti. Pri oznaki EU za pnevmatike oprijem na mokri podlagi odraža zavorno zmogljivost pnevmatike na mokrih cestah. Pnevmatike z dobrim oprijemom na mokri podlagi zagotavljajo ob polnem zaviranju krajšo zavorno pot.

Razredi oprijema na mokri podlagi

Oznaka EU za pnevmatike uporablja za prikaz oprijema na mokri podlagi lestvico razredov od A do F:
A = pnevmatike z najkrajšo zavorno potjo
B = pnevmatike z najdaljšo zavorno potjo
Razreda D in G se pri osebnih vozilih ne uporabljata.

Dejanski pomen razreda

Pnevmatike razreda A bodo osebnemu vozilu ob polnem zaviranju pri hitrosti 80 km/h zagotovile 18 metrov krajšo zavorno pot kot pnevmatike razreda F.* V trenutkih, ko šteje vsaka sekunda, je teh nekaj metrov lahko izjemno pomembnih.
Opomba: med vožnjo vedno upoštevajte priporočeno zavorno pot.

Zunanji kotalni hrup

Pomemben delež hrupa, ki ga ustvarja vozilo, lahko pripišemo pnevmatikam. Z izbiro pnevmatik z nižjo ravnjo hrupa lahko naredimo naša mesta tišja.

Oznaka EU v zvezi s hrupom

Oznaka EU kaže zunanji kotalni hrup pnevmatike v decibelih.
Prikazan je tudi razred hrupa . En črn val označuje najboljše lastnosti oziroma raven hrupa najmanj 3 dB pod prihodnjimi omejitvami EU glede hrupa pnevmatik. Trije črni zvočni valovi označujejo najslabše lastnosti oziroma raven hrupa med trenutno predpisano omejitvijo in omejitvijo, ki bo veljala v prihodnje.

Dejanski pomen oznake

Pri decibelih se uporablja logaritemska lestvica. To pomeni, da že nekaj decibelov pomeni veliko razliko v hrupu. Ob povečanju hrupa za na primer samo 3 dB se bo zunanji kotalni hrup, ki ga ustvarja pnevmatika, podvojil!